Home
Adres gegevens
Media
Foto's
Miniaturen
Dubbele

Eigen winkelcentrum in fiftiesstijl

Door ROBIN ROTMAN 


RIJSWIJK - Ooit was er een tijd dat de caissière je naam nog kende. Een tijd waarin je niet áltijd in de traagste rij bij één van de twintig kassa’s stond.

zaterdag 18 maart 2006 in AD/Haagsche Courant

 Ria in haar 'oude' winkeltje. FOTO JACQUES ZORGMAN

Die tijd wordt ook wel de jaren vijftig genoemd. Wie die sfeer en dat gevoel wil herbeleven of wie een nostalgisch kijkje in het verleden wil nemen, moet naar de Rijswijkse Rembrandtkade om een bezoekje te brengen aan een kruidenier die nog gewoon Molenaar’s Kindermeel en Wilson Limonade in de schappen heeft staan.

Niet dat je daar met je boodschappenlijstje naar binnen kan stappen, maar authentiek is het zeker. Het is het museum van Ed en Ria van der Ziel. Jarenlang spaarden ze producten, reclameborden en andere memorabilia uit de jaren vijftig en zestig, totdat de collectie zó groot was dat hun huis uit haar voegen barstte. Dus kochten ze er een huis bij om een museum te starten.

Elke zondag leidden ze gratis (’als ze oude spullen of geld willen doneren, mag dat’) mensen rond. Een feest van herkenning voor de senioren van nu; Olvaritblikjes, keurig opgestapeld, Negrita kachelpoets en achter de toonbank een pop gehuld in een HUS-schort, afkomstig uit de voormalige broodfabriek. Overal staan nooit geopende flessen en potjes zonder streepjescode.

„Ik begon die producten op te sporen en te kopen, omdat ik altijd poppenhuizen inrichtte. Het leek me leuk om er eens eentje te maken in de stijl van de jaren vijftig,’’ zegt Ria.
  „Nadat ik die spullen had nagemaakt, vond ik het zonde om het weg te gooien en begon alles te sparen.’’

Het talent van man Ed om van oud hout kasten en een toonbank te maken zoals je die vroeger ook zag, kwam goed van pas. Zo ontstond een authentiek kruidenierswinkeltje. „Wekelijks struinen we over rommelmarkten en verzamelaarsbeurzen af om te zoeken naar spullen die we kunnen gebruiken.’’

Inmiddels hebben ze daar een tweede winkeltje ’geopend’: een ouderwetse tabakszaak. „We willen ook een schoenmakerij, een jaren vijftig woonkamer en een ouderwets PTT-loket maken.’’
Omdat ze zó druk zijn met het creëren van hun eigen winkelcentrumpje, ligt die ándere hobby, poppenhuizen inrichten, stil.